Rosnedläggning för närdemokratin

december 10, 2009

Vid midnatt mellan onsdag och torsdag avbröt vi i aktionsgruppen Rädda Aspuddsbadet vår aktion för att stoppa rivningen av Stockholms äldsta badhus.

– Vi har förlorat vårt badhus, men kampen för en lokal mötesplats och rätten till inflytande har bara börjat, säger aktionsgruppens talesperson Ola Schubert.

Det sista kapitlet i historien om Aspuddsbadet fick en sorgsen men värdig avslutning. För drygt två månader sedan tog boende i Aspudden över badhuset för att hindra den borgerliga majoriteten i Stockholms stad från att riva vad som varit en populär mötesplats för generationer av Hägerstensbor.

Men ockupationen var inte bara en protesthandling, den var också ett försök att visa vad badhuset skulle kunna vara. Under de senaste månaderna har filmvisningar, konsertkvällar, konstutställningar och en större heldagsfestival anordnats. Ockupationen öppnade upp badet för allmänheten. Staden valde att stänga det igen.

Den 25 november avhyste en massiv polisinsats de fredliga badhusaktivisterna. Därefter valde ordningsmakten att, med idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedst goda minne, göra Aspudden mindre tillgängligt när ett helt kvarter av Schlytersvägen spärrades av för rivningsarbetets skull.

Sedan i måndags har vi med våra bilar och våra kroppar hindrat grävskoporna från att komma fram till badet, men vi har nu valt att avblåsa vår aktion. Vi har barn att ta hand om, vi har arbeten att gå till och vi har läxor att läsa. De politiker vars jobb det är att representera oss vägrar att lyssna, och väljer istället för dialog att kommendera in polis. Vi har inte samma resurser, och i slutändan hade vi inte möjlighet att stå emot.

Vid midnatt mot torsdag genomförde vi en sista aktion för öppenhet och inflytande i Aspudden. Lugnt och fredligt forcerade vi polisens avspärrningar och tågade tillsammans till Aspuddsbadet, där vi höll en rosnedläggningscermoni. För att sörja det badhus så många av oss har varma minnen ifrån, och för att sörja den ”demokratiska process” så många av oss har förlorat tron på.

Snart kommer Stockholms äldsta badhus att vara ett minne blott. Men Aspuddsbadets anda kommer att leva vidare. Det som började som en kamp för ett badhus kommer att fortsätta som en kamp för demokrati och rätten till medborgerligt inflytande. Kravet på en social mötesplats i stadsdelen kommer inte att låta sig tystas.

– Ni kan jämna vårt badhus med marken, men vi kommer aldrig att låta er köra över våra demokratiska rättigheter. Det här är bara början, säger Ola Schubert.

Badet lever!

Annonser

6 svar to “Rosnedläggning för närdemokratin”

 1. Kitt said

  Vi äro tusende BadAnkor o vi kommer inte att vara tysta,det här är bara början

 2. Marcus said

  Även om jag aldrig varit där så gör det ont i hjärtat när en anrik byggnad rivs. Hade gärna lagt en ros om jag sett detta innan.

 3. Tommy said

  Våra ”folkvalda” politiker har uppvisat en häpnadsväckande arrogans. De verkar vara mer intresserade av att frottera sig i Bryssel och på kungliga slottet än att företräda folket. Jag hoppas att de får ta konsekvenserna och att svenskarna visar vad det tycker om maktfullkomlighet och ”folkförakt” på de sätt de har laglig makt i vårt land.

  En eloge till er 🙂

  Kram

  /Tommy

 4. Monika Hjelm said

  Bra inslag i abc nytt igår.. med BRAVUR!!!!avslutade vi själva badhusbyggnadens bevarande, sade du Ola. och det håller jag verkligen med om. Johannas kommentar ; att vi skulle sättas på plats….. det var nog snarare det det handlade om.. där tror jag du kom sanning rätt så nära…..myndighetsmissbruk… maktutövning av politiker som säger sig vara så bekymmrade över politikerförakt och att folk inte går och röstar som vi ska göra i en s k demokrati. Minskat röstdeltagade sägs vara en fara för demokratin… ????? men vad är demokrati? att rösta vart fjärde år? och sedan hålla sin käft????
  natten den 10 december, efter vår manifestation som avklingade runt halv två-två, kom de första grävskoporna och containerna redan vid halv fyra…vilket jag med all övertydlighet kunde höra eftersom jag bor så nära… så talar makten….en inavsion av grävskopor och containers….

 5. Margaretha Solid said

  Jag blir så ledsen, det var en sån mysig byggnad emellan hyreshusen…heder åt er som kämpat så tappert för ert bad!

 6. JOhan said

  Kan man säga att ni tog er vatten över huvudet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: