Nu börjar en ny och viktig kamp!

december 10, 2009

Inatt kl 00.00 lyfte vi vår skyddande hand från vårt älskade Aspuddsbad. Över 150 personer samlades tidigare på kvällen inför manifestationen. Vi gick i samlad trupp rakt igenom polisens avspärrningar för att lägga ner rosor framför badet. Sedan stod vi där och beskådade det en gång så levande byggnaden, nu, demokratins gravsten.

Anledningen till att vi valt att avbryta är det kompakta motstånd vi mött från ansvariga politiker. Trots de överklaganden som fortfarande finns aktiva så väljer de ansvariga politikerna och tjänstemännen att hänsynslöst driva igenom rivningen. Överklaganden är trots allt ett av de få verktyg vi medborgare har för att hävda vår rätt. Vår rätt existerar inte i detta fall, och har så aldrig gjort.

Mer info följer.

Annonser

17 svar to “Nu börjar en ny och viktig kamp!”

 1. […] inget annat än ren kapitalförstöring. Och då menas huvudsakligen humankapital. Många anser att demokratin är död nu. Det vilar ett svart moln över folkpartiet.I Aspudden börjar nu en ny kamp! Upplagd av […]

 2. Robert said

  Hoppas dom bygger flyktingförläggning där, ett tusen somalier som grannar skulle nog göra gott för er.

 3. Monika Hjelm said

  det var som att överge en kär gammal vän i natt, någon som har funnits där i alla år, i tjugo år för min del, som jag/man ha tagit för självklar…. men som du skriver Ola. vi tog vår skyddande hand från badhuset och det gjorde vi med stor värdighet… till Dig och till Er andra som har varit i gång längre än vad jag har,med sådant engagemang. til oss alla som har kämpat på olika sätt vill jag skriva;vad vore världen utan sådana som Ni/vi/oss ???? en mindre angenäm plats att leva på… men som med Fenix, ur askan föds något nytt…vi fortsätter….

 4. Karolina said

  Det här var det sorgligaste jag läst på länge. Det har verkligen varit en fantastisk manifestation för badhuset som alla badhusanhängare kan vara stolta över. Jag hoppas att det finns politiker som innerst inne känner skam inför sitt agerande.

 5. Anna said

  Tack, Tack för allt ni har gjort. Vilken kämparanda!!
  Hoppas ni vi alla som varit för att Aspuddsbadet ska bevaras försöker påverka Madeleine mfls vara eller icke vara på sin nuvarande tjänst efter valet hösten 2010.
  De verkar ha missförstått vem som är deras indirekta arbetsgivare dvs folket, det är vi som betalar deras löner genom skatterna. Vilket haveri av politiken!
  Tack återigen.

 6. Ylva Wahlström said

  Hej alla tappra hjältar!

  Ni tog allt ett klokt beslutslut och avslutade de hela med en vacker cermoni sent igår kväll. Men fågeln kanske kan flyga från spillrorna och börja tänka nytt. Dock planerar de ansvariga politikerna att riva ännu en gammal byggnad, brandstationen vid Midsommarkransen. Där vill jag som lokalpolitiker verka för ett nytt bad med extra varmt vatten med mera, ska bli verklighet.

  Men sorgen över Aspuddsbadet och okänsliga politiker lever kvar. Må våra barn få de med sig och ge dem mod att stå emot, när de behövs. Ibland lyckas man.

  Ta hand om varandra nu!
  Ylva Wahlström (mp) kommunalt och kyrkligt förtroendevald

 7. Monika Hjelm said

  Robert ärligt talat; det ena utesluter inte det andra.. kampen för ett badhus står inte i motsatsförhållande till en flyktingförläggning.. men nu låg/ligger det ett badhus där..vi har ju Slottet med många rum, som inte bebos…eftersom vår kära kungafamilj bor på Drottningholm. där kan ju flyktingar bo….

 8. Magnus said

  Tråkiga nyheter.

  Kan man inte lämna in en anmälan mot ”Sjöstedt & Co” om ett solklart brott mot Plan och Bygglagen?

  För grönmarkerade områden i stadsplanen gäller:

  12 § Byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig
  eller konstnärlig synpunkt eller som ingår i ett bebyggelseområde av
  denna karaktär, får inte förvanskas. Lag (1994:852).

  Att det ignoreras av ett Kulturborgarråd är rent utsagt skamligt och inkompetent!

 9. Helena Sjönvall said

  Det är verkligen jättesorgligt att badet nu rivs, men det har varit så fantastiskt att se alla människor som engagerat sig och tillsammans försökt att åstadkomma en förändring av ett totalt galet beslut. Ni alla som engagerat er ska vara så stolta över er själva! T.o.m poliserna var ledsna idag när jag var förbi…OK, trots all energi, kärlek och kamp så gick det inte denna gång, men någon jäkla gång ska väl demokratin segra…och tack vare denna kamp med all sin glöd så blir det regeringsskifte 2010…annars äter jag upp en hatt eller två.

  • Det är ju inte första gången som politikers beslut går emot folkets åsikt i en specifik fråga. Men det är nog mer en oundviklig konsekvens av det demokratiska systemet (alla beslut kan inte gillas av alla) än av vilken partitillhörighet de beslutande politikerna har (har alla alltid gillat sossarnas beslut i alla frågor?). Hoppas att jag får vara med vid hattmiddagen… 🙂

 10. Bra kämpat. Fantastisk stämmning i går kväll. Det gläder mig att vi bröt igenom polisavspärrningarna och visade att det inte varit några huliganer som velat kämpa för badets bevarande.
  Jag lade upp ytterligare en bildsvit från igår kväll på min blogg:

  http://fotolasse.se

  Kom nu allihop till gatufesten på fredag kväll.

 11. Jag stod en lång stund och såg grävmaskinernas skopor äta sig in i husfasaden idag. Bit för bit flyttades Aspuddsbadet över till sopcontainers och ett dussin poliser bevakade runt hela badet. Så trist. Jag blir förbannad på politikerna som beslutat detta. Bindgalna har de bara fattat sina beslut utan att ens öppna för en dialog.
  Tycker det var ett snyggt sätt att avsluta. Ska bli spännande att se hur kampen går vidare.

 12. Kitt said

  En BadAnka tystnar aldrig ,vi vill bada o ha kul!!!
  Brandstationen i Midsommarkransen mmmm det låter momsigt,ett kallbadhus i Vinterviken ohoh.

 13. Anneli said

  Ja, ni i aktionsgruppen har verkligen varit helt fantastiska; vilken kreativitet och professionalism och engagemang! Hoppas ni får välförtjänt jullov/vila nu…fantastisk att ni orkat kämpa så länge. Jag lider och sörjer nu när badhuset slås i spillror; jag som faktiskt inte ens utnyttjat badet! Vi är relativt nyinflyttade i Aspudden och hann aldrig egentligen besöka badet innan det stängdes, men jag har alltid tyckt att detta att det finns ett litet badhus i Aspudden (bodde här i ett år för drygt 20 år sedan)är något helt anmärkningsvärt. Vi hade definitivt blivit stammisar om badet hade fått vara kvar; vår 4,5-åring säger: var ska jag nu lära mig simma, mamma? Ja…vi får sätta oss på T-banan och åka i väg till nåt omysigt, opersonligt badhus nånstans mycket längre bort….tänker jag. Jäkligt trist och mycket sorgligt att det blev så här.

 14. Karin said

  ROBERT
  Har du något emot Somalier eller Flyktingförläggningar?
  Tant Karin

 15. Malin said

  jag bara gråter. Så otroligt sorgligt detta. Tänk vad mycket som gjorts, jag har aldrig varit med om dess like innan, men vi lyckades inte rucka borgarna en endaste tum. Om inte ens detta gick, vad ska då gå? Dystopisk just nu…

 16. Karin said

  11 december 2009
  Tack alla, för en härlig och rolig kväll, med sång och filminspelning, gatufest och mys och mums på Tellus. Nu har vi fyllt på magasinen igen, med kärlek, vänskap och omtänksamhet. Det sover man gott på 😉
  Natti, natti!
  Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: