Kommunfullmäktigemöte 2 nov 2009 angående Aspuddsbadet

november 3, 2009

Stefan Nilsson (mp) frågar ut idrotts- och kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (fp) angående Aspuddsbadet.
Bl.a. jämför Madeleine Sjöstedt situationen med Aspuddsbadet som att låna ut sin bil till någon och sedan få tillbaka den i trasigt skick. Den nivå Madeleine  talar på påminner om en mor som talar till sitt barn.

Annonser

9 svar to “Kommunfullmäktigemöte 2 nov 2009 angående Aspuddsbadet”

 1. Kristin said

  Jämförelsen med att låna ut en bil håller inte. En bil förlorar massor i värde på kort tid.
  Med en fastighets värde är förhållandet det motsatta.

  Jämförelsen borde snarare göras med en bostad. I en hyresrätt har man ansvar för att byta mindre saker, såsom att byta packningar i kranar. Hyresvärden har skyldighet att betala för t.ex. tapeter, badrumsrenoveringar. Husfasader och VA ingår självklart.

  I en bostadsrätt har man en insats och dessutom ansvar för invändig renovering men större grejer, såsom fasad, större eldragningar, vatten, ventilation, etc. behöver man inte betala själv.

  Att man kommit överens om summan 0:- måste ha handlat om att badhusföreningen skulle ha råd att betala för det löpande underhållet, d.v.s. motsvarande att tapetsera om och sådana saker som hyresvärdar i vanliga fall har skyldighet att göra med jämna mellanrum (tror det är var 12 år eller något liknande). Detta var inte en fördel för badhuset, utan för idrottsförvaltningen, som därmed slapp betala för sådant löpande underhåll.

  Det måste gå att visa upp en massa kvitton kvar på allt som badhuset har köpt in och gjort under årens lopp? DET – är hyran som Madeleine pratar om gång på gång! Och den lär inte vara 0:- !

 2. Jag är chockad! Vart tog demokratin och respekten vägen? Aspuddsbadet har stått sedan 20-talet och är av naturliga skäl inte längre i nyskick. Kanske vi skall fundera på hur snabbt de andra baden är i ”stort behov av reparation”. Men här handlar det inte bara om ett bad utan om en samlingspunkt och ett stort lokalt engagemang, något som man alltid efterlyser och ofta beviljar stora projektmedel för att uppnå.
  Birgitta Biesheuvel

 3. kristina hillgren said

  Bra med videorapport, men svårt att höra p g a de små trampande barnfötterna. Onödigt störningsmoment. Kristina Hillgren

 4. Birgitta said

  Till Madeleine: Hör medborgarnas böner, lyssna inåt och lägg ner prestigen. Se fördelarna, ge oss åter rätt att simma vidare i Aspuddsbadet!!!

 5. Erik L said

  Hej! Jag tar mig friheten att klistra in en kommentar Kristine skrev på Madeleines blogg angående hennes argumentation. Hoppas det är ok, Madeleines kommentarfunktion har ju uppenbarligen brakat samman och är numera fullständigt omöjlig att ha överblick över.

  Igår i Stadshuset jämförde Madeleine att låna ut ett badhus med att låna ut en bil, som man sedan får tillbaka i trasigt skick efter ett antal år.

  Jämförelsen med att låna ut en bil håller inte. En bil förlorar massor i värde på kort tid.
  Med en fastighets värde är förhållandet det motsatta!

  Bara tomten den står på ökar i värde!
  (Inte minst om man har någon som sköter om den som föräldrakooperativet Flygande mattan har gjort.)

  Jämförelsen borde snarare göras med en bostad. I en hyresrätt har man ansvar för att byta mindre saker, såsom att byta packningar i kranar. Hyresvärden har skyldighet att betala för t.ex. tapeter, köksrenovering, badrumsrenoveringar. Husfasadsrenovering, värme, fönster och VA ingår SJÄLVKLART.

  Att man kommit överens om summan 0:- i hyra handlade om att badhusföreningen skulle ha råd att betala för det löpande underhållet, som idrottsförvaltningen därmed SLAPP. D.v.s. motsvarande att tapetsera om och sådana saker som hyresvärdar i vanliga fall har skyldighet att göra med jämna mellanrum (tror det är var 12 år eller något liknande). Detta handlar alltså inte, som Madeleine får det att låta, som en fördel för badhuset, utan en fördel för idrottsförvaltningen, som därmed slapp betala för vare sig arbetet eller materialet till sådant löpande underhåll.

  Badhusföreningen har säkert en massa kvitton kvar på allt som badhuset har köpt in och gjort under årens lopp? Försök tänka dig in i allt som krävs för att driva ett badhus! DET – är hyran som du pratar om gång på gång! Och den lär INTE vara 0:- !

 6. Laban said

  Jag tycker att det är uppenbart att förvaltningen inte har skött sina åtaganden i kontraktet. Då medborgarna under 23 år lyckats hålla badet ”flytande” så borde förvaltningen som misskött sig totalt få betala ett skadestånd till föreningen. Kanske kan man få in dom pengarna genom domstol under rubriken ”försummelse av åtagande”. Samhället fungerar inte om förvaltningar och politiker sätter i system att bryta avtal och överenskommelser. Samma sak äger rum på Årstafältet.

  Dom borde skämmas.

 7. Malin said

  Tycker det är förskräckande att Madeleine ”gör om” § 14 till att förvaltningen skulle kunna ”titta till” badet då och då och att föreningen inte ”bett staden om att komma och titta till det”. Det står ju uppenbart för alla läskunniga i § 14 att förvaltningen VARJE ÅR ska göra besiktningar och därefter utföra de ev åtgärder som behöver göras om föreningen själva inte gör det.

 8. Birgitta said

  Waow Madeliene – du måste väl se hur medborgarna i Aspudden mitt i sista andetaget vägrar ge efter för en sista suck utan istället slår tillbaka med kreativitet och kärlek. Se hur Aspuddsbadet på bara några få veckor mitt i värsta stormen förvandlats till ett levande kulturhus, en mötesplats som lockar inte bara badande barnfamiljer eller handikappade utan nu även andra medborgare i staden. Om inte detta medborgarinitiativ och ansvar kan mottas med ett positivt gensvar från de styrande i staden kan man undra om frågan ligger på ett annat plan…?

 9. Birgitta said

  Funderar vidare: Kan de styrande i staden påskynda processen så att rivningen av badet redan skett när Rädda Aspuddsbadets överklagan tas upp för behandling. Kan det verkligen vara förenligt med lagen!? Eller vänder på frågan – vem kan kräva av någon politiker att ta ansvar för rivning innan frågan prövats rättsligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: