Ett av många inlägg på Madeleines blogg

september 8, 2009

Gittan skriver:

Jag är ingen expert på kostnader för att renovera badhus. Jag har dock för länge sedan insett att badutbudet för stockholmare är mycket, mycket sämre än ute landet, vilket stört mig mycket som inflyttad. Men jag ser att i Mariestad sätter kommunen nu till 13,5 miljoner kronor för att rusta upp sitt badhus inklusive reningsanläggningen, 6 Mkr för vattenreningen och 7,5 Mkr för ombyggnad och upprustning av lokalerna.
http://www.mariestad.se/archive/14_Protokoll_KSaU/AU090527.pdf
Det badhuset är säkert minst tre gånger så stort som det i Aspudden, det har bl a två bassänger varav en på 25 m, så jag tänker att kostnaderna för samma sak i Aspudden borde ligga högst på 30-50% av deras kostnader? Det bor dessutom bara 23 825 personer i Mariestad, alltså bara en tredjedel av vad det bor i Hägersten-Liljeholmen, som har 67 246 invånare.
Bara i de närmaste kvarteren med gångavstånd till Aspuddsbadet men inget annat badhus, bor ju faktiskt 39 022 personer (Aspudden, Gröndal, Hägersten, Hägerstensåsen och Midsommarkransen). Varför skulle de inte vilja renovera sitt kulturbadhus till en betydligt lägre kostnad per invånare än vad Mariestadsborna betalar för sitt?
Ljusdals kommun rustar också upp sitt badhus i Färila i år för 18 miljoner kronor, en mycket större anläggning än Aspuddsbadet så kostnaden är säkert proportionerligt större.
http://www.sr.se/cgi-bin/gavleborg/nyheter/artikel.asp?Artikel=2555306Ljusdal har 19 500 invånare, varav 2 000 bor i lilla Färila. Deras invånare sätter också värde på att hålla sitt eget badhus fint och underhållet, och de verkar ha större förståelse från sina folkvalda än vad Aspuddsborna har.
I Alingsås (36 739 invånare, hälften mot Hägersten-Liljeholmen) beräknar man att en totalrenovering av bassängen och teknikdelar samt att entré, omklädningsrum och friskvårdsavdelning byggs om skulle kosta 28 miljoner kronor. Fast det är också fråga om en mycket större anläggning och åtgärder än lilla Aspuddsbadet.
Hudiksvall som har 39 000 invånare, halva Hägersten-Liljeholmens antal, har tre badhus. Ändå bygger de nu ett nytt badhus för 100 miljoner kr.
Jag kan inte förstå att ni politiker här inte bevarar det unika Aspuddsbadet som har så stort stöd hos invånarna, för den blygsamma peng det talas om. Som alla vittnar om, är det en resurs som man förväntar sig och som gör att man trivs och vill bo på ett ställe.

Annonser

3 svar to “Ett av många inlägg på Madeleines blogg”

 1. Jonas Fogelström said

  Och varför ska man förstöra något så typiskt för Aspudden. Badet behöver vara kvar och det bör renoveras. Det är en ovärderlig svensk kulturskatt som kommer att uppskattas av kommande generationer.

 2. Bur-q-ua12 said

  Man måste förstöra, dels därför att politiker av tradition inte lyssnar på folket och dels för att det finns ett slags nöje i destruktivitet och att förstöra, gärna just någonting av kulturhistoriskt värde.

 3. Sanna Volny said

  Hej!
  Det är verkligen hoppfullt att läsa alla engagerade och smarta svar på Madeleins blogg, men att bloggbomba Sjöstedt verkar inte vara en framkomlig väg eftersom hon inte tycks läsa eller svara på inläggen. Men hon är ju inte ensam om beslutet! De formella besluten om rivning fattas idrottsnämnden 15 september och i exploateringsnämnden 17 september.

  Här är några andra förslag på saker man kan göra:

  1. Läs tjänsteutlåtande/beslutsunderlag inför nämndmötena som finns här: http://www.insyn.stockholm.se/idrott/document/2009-09-15/Dagordning/16/16%20Aspuddsbadet%20avveckling%2020090831.pdf

  2. Ring och maila de andra ledamöterna i idrottsnämnden(http://www.troint.stockholm.se/troint/detail_namndstyrelse.asp?namnd=IdN)

  3. Ring och maila ledamöterna i exploateringsnämnden

  4. Skicka en skrivelse angående avvecklingen av Aspuddsbadet, punkt nr. 21 17/9 till:
  Exploateringsnämnden
  Box 8189
  10420 Sthlm
  (Skrivelsen delas då ut till ledamöterna under sammanträdet. Idrottsnämndens sekreterare rekommenderar inte att skicka skrivelser.)

  5. Gå på stadsdelsnämndens öppna sk. medborgarmöte måndag 14 september kl. 18 på Telefonvägen 30. Det är inte stadsdelspolitikerna som fattar beslutet, men det är ändå bra att säga dem sin mening…

  mvh
  Sanna Volny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: