Aspuddsbadet, en oas i storstaden.

september 7, 2009

I 90 år har badet stått i den lummiga omgivningen på Schlytersvägen. 1919 låg badet i Aspuddens utkant, i dag ligger badet i dess centrum.

Runtomkring byggs det nya bostäder i den allt mer populära förorten, det växer så det knakar.Politikerna planerar  tusentals nya lägenheter i områden som Midsommarkransen, Aspudden och Axelsberg, vilket så väl behövs, men har dom inte glömt någonting? I all denna vilja att tillfredställa det stora behovet av bostäder så glömmer man bort många viktiga aspekter, såsom barnomsorg, friskvård, fritidsgårdar, grönområden, öppna ytor, parkeringsplatser.

Just i Aspudden, just nu, så sker någonting som jag i alla fall inte trodde var möjligt. De ska besluta om att riva vårat badhus som stått här i snart hundra år, och som har hållit öppet nästan hela denna tid. Och varför? För att de har glömt bort barnen när de planerar och bygger. De har inte tänkt på att barnfamiljer älskar att bo i Aspudden på grund av platser som Aspuddsparken med sina djur och sin plaskdamm, Aspuddens lugna lummiga gator, närheten till Vinterviken och Aspuddsbadet med sin varma och grunda bassäng som passar utmärkt till bl.a. simundervisning och babysim.

De bygger bostäder nere vid fågeltorget, uppe vid shellmacken, nere vid örnsberg, ut mot axelsberg, eftersom bostäder ju behövs. Men var byggs förskolorna? var byggs skolorna? Var byggs öppna förskolor? Var finns parkeringarna? Till och med på Aspuddskolans skolgård låter man uppföra tre stora bostadshus trots att Aspuddskolan behöver expandera kraftigt. Varför? Jag kan bara inte förstå varför ingen tänkte på att utöka skolbyggnaden, eller bygga en förskola där. För tänk vad jobbigt det blev när det flyttade in så många barn i området, med föräldrar som ställer krav på bra barnomsorg och närliggande förskolor.

Som ett direkt resultat av denna ”miss” så har våra politiker tittat på stadsplanen och fäst ögonen vid det där skruttiga gamla badhuset, och som staden inte har haft någonting med att göra sedan mitten av 80-talet. Ett badhus som drivs ideellt av människor som älskar badet, dess kultur och dess besökare. Men som inte mäktat med att helrenovera ett bad som senast genomgick en sådan operation under 1940-talet. Till råga på allt så kan man ju inte bygga bostäder där med tanke på att stadsplanen inte godkänner det, men förskolor behövs det ju massor av. Men ett litet badhus, vem är i behov at ett sådant när det finns alternativ? Staden har ju byggt massor av badhus! Stora härliga badpalats med tävlingsbassänger och rutschkanor, gym och allt vad vi kan drömma om. Dit kan vi ju ta våra barn, dit kan de gamla släpa sig, de är ju öppna för alla. Duger inte dom för oss eller?

Nej! Dom duger inte för min snart 6-åriga dotter som gått på babysim och hängt med lillesyrran under varma vattentimmar i Aspuddsbadet. Nej! Hon vill inte ligga i en bassäng där hon efter 10 minuter, knallblå, huttrandes och ledsen bara vill åka hem igen. Hon vill inte lära sig simma i en sådan miljö, bara i Aspuddsbadet, bara där är standarden god nog. Det är många barn som fått uppleva dessa stunder, och många barn som är förtvivlade över det beslut som nu ska fattas.

Men våra politiker gör ju allt detta för barnens skull, eller har dom glömt någonting?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: